nl fr en

Geschiedenis

De artisanale visrokerij Vanafish NV werd opgericht in 1979 door de familie Vanacker, die in die periode een viswinkel uitbaatte in Roeselare en de eerste stappen zette in het roken van zalm. Mede door een doorgedreven beleid van service en kwaliteit, en een groeiende vraag naar gerookte zalm, kon het bedrijf over een periode van 30 jaar uitgroeien tot een voorname speler in de Belgische markt van gerookte vis en een modern bedrijf van 2000m².

Begin 2015 werd het bedrijf overgenomen door Bruno Dumolin en Tanguy Buyse. Zij dragen de oorspronkelijke waarden van Vanafish, service en topkwaliteit, hoog in het vaandel. Met een specifieke nadruk op productoptimalisatie en vernieuwing, en een consequente commerciële aanpak wil Vanafish zich als bedrijf naar een volgend niveau tillen.

Het pekelen en roken van vis

Het pekelen en roken van vis is een eeuwenoud gebruik dat in de eerste plaats werd toegepast om de bewaartijd te verlengen. Door de eeuwen heen is dit functioneel gebruik geëvolueerd naar een bereidingswijze voor delicatessen.

Zouten kan zowel nat (pekelen) of met droog zout. Vanafish past beide methodes toe, afhankelijk van het type vis, en het type rookproces. Droog pekelen doen wij nog steeds artisanaal en met de hand.

Bij Vanafish roken wij nog steeds op ambachtelijke wijze, met uiteraard onze eigen recepturen op vlak van duurtijden, intensiteit en houtsoorten.

AFKOMST VAN ONZE VIS

Een absolute voorwaarde voor een kwalitatief eindproduct is een kwalitatieve grondstof. Bij Vanafish wordt heel wat tijd gespendeerd aan het sourcen van de juiste kwaliteit van vis.

Voor de zalm betekent dit een zeer nauwe samenwerking met de zalmkwekers. Hierbij hebben we doorheen de jaren de optimale kweekgebieden in kaart kunnen brengen, per periode van het jaar. Op die manier hebben we een maximale controle over onze zalmkwaliteit.

Voor heilbot wordt er uitsluitend gewerkt met de beste kwaliteit. Dit wil zeggen Groenlandse zwarte heilbot (Reinhardtius hippoglossoides) die uitsluitend met de lijn gevist wordt. Deze consequente aanpak garandeert onze mooie kleur, en de stevigheid van onze heilbotfilets als basis voor ons eindproduct.